Šiuolaikinės technologijos įgalima gaminti idealius gaminius iš dirbtinės odos, kuriuos sunku atskirti nuo gaminių iš natūralios. Gamintojai komponuoja dirbtinę ir natūralią odas, kad gaminys turėtų odai būdingą kvapą. Netgi paklausius parduotuvėje, ar gaminys yra odinis – jus gali patikinti, kad tikrai taip. Tai sukelia keblumų renkantis rankinę, pagaminą iš natūralios odos.
Todėl yra svarbu būti atidžioms ir susipažinti su informacija, kuri padės atskirti dirbtinę nuo natūralios.
Natūralios ir dirbtinės odos skirtumai
Visų pirma svarbu žinoti, kad prie odinių rankinių, gamintojas pritvirtina lopinėlį natūralios odos. Tai daroma tam, kad pirkėjas žinotų apie tai, kad gaminys yra iš natūralios odos. Jeigu ant gaminio pamatysite užrašą „vera pelle" arba „genuine lther" – rankinę galite prikti drąsiai.
Dar vienas natūralumo bruožas – rankinės vidinė pusė. Ji turi būti minkšta ir plona – tartum zomšas. Jeigu vidinė pusė yra tekstilė, panašu, kad tai yra odos pakaitalas.
Išorinė išvaizda ir reakcija į drėgmę
Be abejonės, apie rankinės kokybę pasakys jos išorinis vaizdas. Jeigu išorė turi lūžių arba įtrūkimų, tai liudija apie ne natūralią odą. Lyginant su dirbtinėmis medžiagomis, natūrali oda yra lanksti ir patempus, ji visada susitrauks atgal. To nepavyks, jei tempsite ne natūralią odą. Taip pat ant natūralios odos papuolus drėgmės, ji dalį drėgmės sugers. O vandens lašas nuo odos tiesiog nuriedės. Ir dar, pridėkite rankas prie odos, ar jaučiate šilumą? Jei taip – ranką laikote ant natūralios odos.
Kas yra dirbtinė oda?
Rankines iš dirbtinės odos galima pamatyti ant kiekvieno kampo. Anot gamintojų, tai lygiai tas pats kaip ir natūrali oda. Tačiau tai yra ne tiesa. Dirbtinė oda gaminama iš atraižų, kurios lieka nuo natūralios odos gaminių. Tokios atraižos klijuojamos ir gaunasi medžiaga, kuri yra vadinama presuota oda. Tokia oda nesulyginama su natūralia ir neturi jai būdingos kokybės.