Teisingas spalvų suderinimas yra nepaprastai svarbus, siekiant atrodyti nepriekaištingai. Tačiau! Noriu pabrėžti, kad žemiau minimas spalvų derinimo principas liečia ne tik drabužius. Tai liečia kiekvieną daiktą, kuris turi spalvą. Tiek interjere, tiek mene, tiek madoje.

Išties yra keletas paprastų taisyklių, kurių laikantis, spalvų suderinimo užduotis nebebus sudėtinga.

Spalvų derinimo schemos yra šios: papildančių spalvų, trikampis, analoginų spalvų, keturkampis. Ir keletas platesnių schemų, kurias praleisiu.

Buvau rašiusi apie delninių dekoravimą. Spalvų derinimas papildo dekoravimo technikas. Perskaitykite straipsnį, prieš save turėkite atsispausdinusios spalvų schemą ir spalvų derinimas taps smagiu žaidimu.

 

Papildančių spalvų schema.

Žiūrint į schemą, galima pagalvoti kad tai kartu yra ir priešingų spalvų derinys. Ir Jūs neapsiriksite, tai gali būti pavadinta ir taip.

Spalvų schemoje nuo vienos spalvos, link kitos, brėžiate tiesų brūkšnį ir derinate priešingas spalvas. Jeigu tai yra raudona, galima priderinti žalią. Jeigu tai yra violetinė spalva, derinkite geltoną.

papildantis spalvu derinimas

 

Trikampis.

Derinamos trikampyje esančios spalvos. Sukant taisyklingą trikampį spalvų paletėje, derinamos spalvos bus trukampio kraštuose.

trikampis spalvu derinimas

 

Analoginis (šalia esančių) spalvų derinys.

Derinamos šalia esančių spalvų eilė. Maksimume iki 5 spalvų. Tačiau idealiu atveju 2-3 gretimai esančios spalvos. Didesnis kiekis spalvų pradeda kelti vizualinę sumaištį.

analoginis spalvu derinimas

 

Keturkampis

Labai panašu į trikampį. Esminis skirtumas, kad brėžiamas keturkampis ir spalvinė gama persislenka, pasiskirsto truputį kitaip. Tačiau taip derinant spalvas ir nesuklysite ir turėsit įdomią spalvinę gamą.

keturkampis spalvu derinimas

O ką daryti, jei suderinti visgi neišeina? Yra priemonių internete. Viena mano mėgstamiausių internetinių, pagalbinių priemonių - https://color.adobe.com/

Čia galimi keli spalvų derinimo ir paieškos variantų.

Vienas iš variantų yra, kad Jūs pasirenkate dominuojančią spalvą ir renkatės „Color Rule“ (spalvos taisyklę). Adobe jums parinks gretimas ir dernačias spalvas pagal pasirinktą taisyklę.

Adobe Spalvu Palete
Kitas būdas, į paieškos lauką (Explore menu skiltyje“) įvesti spalvos pavadinimą (anglų kalba). Puslapis gražins kitų žmonių sukurtus derinius.

Tačiau smagiausia žiūrėti „Most Popular“, „Most Used“ spalvų schemas. Patikusią schemą galima kopijuoti ir ją keisti.

Adobe Spalvu Palete 2

Tinkamai suderintų spalvų drabužiai papildo, suteikia harmonijos ir pasitikėjimo.